Spelcomponenten
Een speelbord, aparte karakterkaarten, speelkaarten, geld, tokens, misschien wel 3D miniaturen of zelfs ingenieuze bouwwerken. Natuurlijk kom je met allemaal geweldige ideeën om je spel vorm te geven. Als je genoeg geld op de bankrekening hebt staan, of het niet erg vind een spel te verkopen die over de 100 euro heen gaat, dan is dit geen probleem. Wil je echter dat mensen je spel ook kunnen betalen, dan is het slim om afwegingen te maken of er geen efficiëntere opties zijn om je spel te laten produceren. Maar welke keuzes in spelcomponenten heb je allemaal?
In een artikel van James Mathe wordt uitgebreid aandacht besteed aan al deze opties. Hier willen we een overzichtelijke samenvatting van maken, aangevuld met onze eigen ervaringen. Zo kun je, als je je eigen spel gaat maken, van tevoren nadenken hoe je je spelcomponenten efficiënt kan vormgeven of inzetten.
Inhoud:
– Aantallen
– Speelkaarten
– Punchboards (tokens)
– Speelbord
– De doos
– Dobbelstenen, pionnen, etc
– Miniaturen
– Handleiding
– Kosten laag houden
Aantallen
Zoals bij de productie van vrijwel alles, is het ook bij spellen zo, dat wanneer je er meer laat maken, de kosten per stuk omlaag gaan. Als je een spel wilt ontwikkelen moet je daarom zelfs rekening houden met een minimale oplage van gemiddeld 1.500 stuks. In de offertes die wij uit hebben gezet, gaat de productieprijs met zo’n 20% tot 30% omlaag bij oplages van 3.000 stuks.
Speelkaarten
De meeste spellen hebben wel een element van speelkaarten in zich. Dit is waarschijnlijk omdat ze zo multi inzetbaar zijn. Je kunt er informatie op kwijt, een random of geluk factor creëren en je hebt er makkelijk heel veel van. Kaarten zijn echter niet goedkoop, daarom is het goed rekening te houden met onderstaande aspecten.
Formaat: Je kunt het formaat van je kaarten volledig zelf bedenken. Echter is het handig om met je productiepartij te overleggen hoe veel kaarten er van jouw formaat gedrukt kunnen worden per vel papier. Hierin is het ook belangrijk of je wel of geen bleed nodig hebt, of dat je een single of dubbel cut wilt hebben. De ‘bleed’ is een marge ruimte van het design van de kaart die voorkomt dat er snijfouten zichtbaar zijn. Een bleed zorgt er echter wel voor dat je minder kaarten op 1 vel kunt drukken. Je kunt een bleed en dubbel cut voorkomen door met een standaard kleur border te werken.
De meest gebruikte maat voor speelkaarten is 63 x 88 mm wat overeenkomt met standaard poker kaarten. Houdt er rekening mee dat je eigenlijk altijd afgeronde hoeken wilt hebben. Dit zorgt ervoor dat de kaarten minder snel beschadigen, maar ook makkelijker te schudden zijn. De afronding is normaal tussen de 1 en 4 mm.
Dikte: De dikte van de kaart wordt aangegeven met gewicht. Hoe dikker de kaart, hoe beter de kwaliteit, maar ook hoe duurder. De meest gebruikte standaard is rond de 300 gram, maar alles tussen de 250 en 350 gram wordt regelmatig gebruikt.
Kern: De kern van de kaart zorgt ervoor dat je niet door de kaart heen kunt kijken. Er wordt gesproken over white core als er geen core in zit, grey core is een lage kwaliteit core, blue core gemiddelde kwaliteit en black core is de hoogste kwaliteit standaard. Deze wordt bijvoorbeeld gebruikt in casino’s waar het absoluut niet mogelijk moet zijn om door de kaart heen te kunnen kijken.
Als je geen core (ofwel white core) gebruikt, dan is het aan te raden de kaarten een donkere achterkant te geven waardoor het nog steeds moeilijk is door de kaart heen te kijken.
Punchboards (tokens)
Kartonnen tokens worden in veel spellen gebruikt. Ze zijn erg dynamisch omdat de vorm en daarmee het doel kan verschillen. Je kunt bijvoorbeeld ook speeltegels maken van punchboards. De dikte van een punchboard is erg bepalend voor het gevoel van kwaliteit en luxe. De standaard is 2mm, maar vanaf 1,4mm is voor de meeste spellen al geschikt tenzij de tokens erg veel gebruikt zullen worden zoals bijvoorbeeld bij Carcassonne het geval is. Sommige spellen die echt de luxe sfeer proberen op te zoeken hebben een dikte tot 4mm, maar dit kost ook wat extra.
Speelbord
De meeste spellen hebben 1 primair speelbord. Een speelbord wordt doorgaans gemaakt van karton van 2mm dik. Je kunt een speelbord opvouwen om hem kleiner te maken en in de doos te laten passen. Houdt er bij je design rekening mee dat er geen belangrijke tekst op de vouw zit.
Een speelbord kan voor niet heel veel extra geld dubbelzijdig gedrukt worden. Het kan dus interessant zijn om een tweede speelbord te maken. Sommige spellen hebben bijvoorbeeld een alternatief bord als er met meer dan x spelers gespeeld wordt.
De doos
De doos lijkt misschien het minst belangrijke voor het spelplezier, maar heeft 2 erg belangrijke doelen.
- Het is je verkoopplaatje. De doos zorgt ervoor dat je spel een bepaalde uitstraling heeft. Het zegt ook iets over de retail prijs. Een kleine doos zal een goedkopere uitstraling hebben dan een grote doos. Het hoeft dus niet altijd nodig te zijn om je doos zo klein mogelijk te maken. Het moet passen bij de prijs die je voor het spel wilt vragen.
- Bescherming. Je spel wordt de hele wereld over verzonden, en consumenten stapelen hun spellen op of nemen ze mee op vakantie waardoor de doos je spelcomponenten goed moet kunnen beschermen.
Er zijn verschillende doossoorten, maar de meest gebruikte is de Telescope box. Dit is een doos die opent door de deksel van de ‘onderdoos’ omhoog te tillen.
Als je de spellen in een grote oplage verzend moeten deze eerst in een verzenddoos gestopt worden. Afhankelijk van de grote van je spel kun je 4 (groot spel) tot 50 (kaartspelletje) in één doos vervoeren. Zorg ervoor dat je niet te zuinig bent met de verzenddoos. Als hier iets mis gaat heeft dit invloed op een hoop van je spellen.
tray: In de doos wil je een tray om je spelcomponenten te kunnen organiseren, maar ook om ze te beschermen tijdens het verzenden van de spellen. De tray kan gemaakt worden van karton of plastic waarbij karton de goedkopere variant is. Houdt er rekening mee dat er kosten verbonden zitten aan het design van de tray gezien hier geen standaarden voor zijn. Dit zal tussen de 100 en 1000 euro kosten, afhankelijk van de complexiteit.
Als je niet te veel geld kwijt wilt zijn aan het spel kun je ervoor kiezen de tray niet te bedrukken. Dit is voor de meeste consumenten geen probleem. Wil je echter dat alles dezelfde kwaliteit en sfeer uit straalt, dan kun je de tray alsnog bedrukken.
Dobbelstenen, pionnen, etc
De accessoires van een spel kunnen uit verschillende materialen, formaten en kleuren bestaan. Hiervoor kun je het best met de fabriek zelf afstemmen waar kosten bespaard kunnen worden. Belangrijk hierin is om ook te kijken of je bewust om wilt gaan met je ecologische voetafdruk. Als je kunt voorkomen om plastic te gebruiken en voor hout kunt kiezen, doe dit dan. Bij hele specifieke wensen kan het soms moeilijk zijn om plastic te ontwijken, maar bij standaard dobbelstenen, kubussen, pionnen of meeples is de houten optie vaak nauwelijks duurder.
Probeer bij je kleuren rekening te houden met mensen die kleurenblind zijn. Standaard zijn de volgende kleuren het meest geschikt: Rood, groen, blauw, zwart, wit, oranje/geel.
De meeste accessoires zijn relatief goedkoop, maar alles wat afwijkt van de standaard wordt snel duurder.
Miniaturen
Miniaturen zien er geweldig uit en zijn erg leuk om mee te spelen, maar ze zijn ook heel erg duur. Om kosten te besparen kun je overwegen om kartonnen stand-ups te gebruiken. Deze doen niets af aan de gameplay en kunnen in sommige gevallen zelfs beter aansluiten bij je thema of artwork. Ga je toch voor miniaturen, reken er dan op dat je diep in de buidel moet tasten. Afhankelijk van het aantal spellen en het aantal miniaturen moet je rekenen op duizenden euro’s extra voor de productie van al je spellen. Een simpel spel met 8 miniaturen waar je er 1.500 van wilt maken kost je al gauw 5 euro aan extra productiekosten per spel.
Handleiding
Vergeet bij je aanvraag niet dat je ook een handleiding nodig gaat hebben. Zwart-wit is een optie, maar geeft ook een goedkoop gevoel. In kleur is niet heel veel duurder en daarom al snel de moeite waard. Houdt er rekening mee dat je een font van minimaal 10 wilt gebruiken om de tekst leesbaar te houden. De handleiding is vaak iets kleiner (10mm) dan het formaat van de doos.
Kosten laag houden
Uiteindelijk is het je doel om de kosten zo laag mogelijk te houden, maar het spel wel zo kwalitatief mogelijk op te leveren. Welke keuzes in materialen en formaten passen bij jouw spel? Daarnaast is het ook goed om na te denken hoe je efficient met je materialen om kunt gaan. Heb je echt individuele spelersborden nodig, of volstaat het om daar kaarten voor te gebruiken? Of kun je bijvoorbeeld je dobbelstenen voor zowel de aanval als verdediging inzetten door meerdere afbeeldingen erop te zetten. Dit wordt bijvoorbeeld bij Mice & Mystics gedaan.
Uiteindelijk is dit vooral ook een afstemming met je productiebedrijf. Zorg ervoor dat je goed contact hebt en je je gehoord voelt waardoor jullie samen tot een mooi spel kunnen komen.
[…] grootste bulk van de kosten zitten hem in de productiekosten van je spelcomponenten. Houd hier rekening mee tijdens het ontwerpen van je spel zodat je hier efficiënt gebruik van […]