Spelmechaniek uitgelicht: Roll & Write

Roll and Write Games

Spelmechanieken

In deze serie blogposts waarin we spelmechanieken uitlichten, behandelen we telkens een andere spelmechaniek. We lichten toe wat de spelmechaniek inhoudt, geven voorbeelden van spellen die deze mechaniek toepassen en geven tips voor als je zelf een spel wilt maken met deze spelmechaniek. Vandaag zoomen we in op de spelmechaniek Roll en Write.

Of kijk naar onze vorige artikel over Deck Building.

Ga direct naar:
Roll & Write
Social Distancing
Draw & Write
Waar moet je aan denken bij het maken van een Roll & Write?

Roll & Write

Bij een Roll en Write gaat het er in de kern van het spel altijd over dat er dobbelstenen gerold worden en dat er op basis van de uitkomst iets ingevuld kan worden op een (persoonlijk) papiertje. Dit kan van alles zijn. In het meest klassieke voorbeeld van een Roll en Write, Yahtzee, rolt iedere speler met 5 reguliere dobbelstenen om bepaalde setjes te maken. Hoe moeilijker de set, hoe meer punten de speler kan verdienen.

Qwixx

Vanwege de dobbelstenen is geluk een belangrijke factor, echter kun je wel door strategische keuzes je eigen geluk maken. Vaak gaat het om een risico afweging. Ga je voor meer risico maar kans op meer punten, of minder risico en daarmee ook minder punten. Neem bijvoorbeeld Qwixx, in dit spel gooi je met 4 gekleurde en 2 witte dobbelstenen. Door één witte met een gekleurde dobbelsteen te combineren kom je tot een waarde die je kunt afvinken op je blaadje. Je waarde moet echter rechts van je vorige waarde staan. Daarnaast wil je proberen zo veel mogelijk waardes per kleur te maken, want daar krijg je de punten voor. Vaak moet je echter de keuze maken om een gat te laten waardoor je steeds minder opties hebt om nieuwe waardes toe te voegen. Als je niets kunt invoeren krijg je strafpunten. Als iemand 4 keer niets heeft kunnen invoeren is het spel voorbij en worden de punten geteld.

Social distancing

In de huidige tijden waarin de wereld het Corona virus ondergaat, zijn veel mensen op zoek naar spellen waarbij social distancing toegepast kan worden. Laatst kregen we de vraag welke spellen aan te raden zijn voor een bezoekje bij de grootouders. Een zogeheten ‘raam bezoek’. Wij dachten meteen aan Roll en Write spellen. Als je 2 versies van hetzelfde spel hebt, of in ieder geval 2 sets van dobbelstenen, dan kun je aan beide kanten van het raam met een eigen spel spelen. Zo kunnen families toch samen spellen blijven spelen.

Draw & Write

Cartographers

Een alternatief op de Roll en Write is de Draw en Write. Het principe van een Draw en Write is in wezen gelijk, maar omdat je met kaarten werkt in plaats van dobbelstenen kun je als designer het geluk element verminderen. Bij kaarten heb je altijd een vast aantal goede en slechte kaarten en daardoor minder uitschieters dan bij dobbelstenen. Je kunt bijvoorbeeld niet 10x achter elkaar 6 gooien, wat bij dobbelstenen theoretisch wel mogelijk is. Een goed voorbeeld van een Draw & Write is het in 2019 uitgekomen spel: Cartographers

Waar moet je aan denken bij het maken van een Roll & Write?

Door de jaren heen zijn Roll en Write spellen aardig veranderd in opzet. Waar je bij Yahtzee je dobbelstenen gooit en vervolgens moet wachten tot je weer aan de beurt bent, zijn de spellen tegenwoordig veel interactiever. Zo kan je soms ook iets moeten doen in andermans beurt en hebben de dobbelstenen die je kiest effect op de mogelijkheden van iemand anders. Dit is een belangrijke manier om iedereen betrokken te houden bij het spel.

De meeste Roll & Write spellen zijn erg simpel en vaak binnen een minuut uit te leggen. Hier ligt ook een sterke kracht in het genre waardoor veel mensen het spelen. Het is heel makkelijk om nieuwe mensen erbij te betrekken en qua spel componenten ook erg simpel en daardoor toegankelijk. Natuurlijk kun je kijken of je een enorm spel kunt maken waarbij Roll & Write een belangrijke spelmechaniek is, maar dan komt niet de kracht van de mechaniek naar voren. Je kunt dan misschien beter andere mechanieken (zoals worker placement) toepassen om een interessant spel te maken.

Beperk je niet tot alleen dobbelstenen met ogen. Andere symbolen kunnen het spel een andere dimensie geven. Er zijn zelfs spellen waarbij je bijvoorbeeld grondstoffen moet verzamelen door middel van de dobbelstenen waarmee je andere dingen kunt kopen. Er is ontzettend veel mogelijk.

Roll & Writes hebben de afgelopen jaren echt een flinke opleving gehad. Er is genoeg materiaal wat je als inspiratie kunt gebruiken, maar er is ook genoeg vraag voor een nieuw spel. Ga jij hét nieuwe Roll & Write spel ontwerpen?

Andere spelmechanieken:

Deel dit bericht:
Abonneer
Geef me een seintje bij
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
nl_NLNL