Bij NiNi Games zijn we niet alleen bezig met het ontwikkelen van onze eigen spellen, we letten ook nauwlettend op de actuele spellenmarkt. Dit is natuurlijk grotendeels ter inspiratie, namelijk: hoe meer je speelt, hoe meer je leert!
Maar naast spellenmakers zijn we ook gewoon spelfanaten. We zetten regelmatig een spelletje op tafel, samen met onze vrienden. Zeker in deze corona tijd is het aantal gespeelde bordspelletjes per week flink omhoog gegaan.
Maar welke bordspellen trekken wij het vaakst uit de kast? Waar worden we enthousiast van? En welke spellen raden we jou aan? Lees snel verder: Nikki vertelt in deze blog post welke top 5 spellen zij leuk vind en legt uit of het ook een leuk spel voor jou kan zijn.
1. De Crew: niet te moeilijk en lekker samenwerken
Tactiek: 4
Geluk: 2
Coöperatief: 5
Spelers: 3 tot 5 spelers
De Crew is in Nederland uitgegeven door 999 Games en heeft meerdere prijzen voor ‘spel van het jaar’ in 2020 gewonnen. En terecht. Het is een heerlijk spel om te spelen.
Het concept van de Crew is vrij simpel: je moet slagen halen, net zoals bij veel kaartspellen. Het verschil is echter dat je samen moet werken. Met je groepje van 3 tot 5 spelers moet je er voor zorgen dat je allemaal je individuele opdracht behaald. Je moet er bijvoorbeeld voor zorgen dat één van de spelers een specifieke kaart in zijn bezit krijgt, door de slag te behalen. De twist is wel: je mag niet zomaar alles aan elkaar communiceren!
De opdrachten worden steeds lastiger – in totaal zijn er 50 opdrachten die je met jouw ‘crew’ moet behalen. Het doel van het spel is om de negende planeet te ontdekken en alle spelcomponenten zijn mooi in dit thema uitgewerkt. Je krijgt er ook een logboekje bij waar je de punten in bijhoud, zodat je een volgende avond kunt verder gaan met je team.
De Crew is super populair. Juist omdat het zo makkelijk te leren is en strijdlustig maakt, maar wel coöperatief is, is het ontzettend leuk. Door de communicatiebeperkingen krijg je constant miscommunicatie en verwarring: je moet echt met elkaar leren samenwerken, anders wordt het niks!
Ik raad de Crew ten zeerst aan aan families, waarvan de kinderen boven de 10 zijn. Ook voor vriendengroepen, die graag een paar keer per maand samenkomen om te spelen, is dit uitermate geschikt. Met een biertje erbij wordt het eigenlijk alleen maar leuker.
2. Machiavelli: een verrassend rollenspel
Tactiek: 3
Geluk: 2
Bluf: 4
Spelers: 2 tot 7 spelers
Sinds Niels en ik ons meer in de bordspellen community bevinden, heb ik nog maar weinig gehoord over Machiavelli. Het was erg populair toen ik een kind was, maar ik zie het nog maar weinig op tafel komen bij anderen. In recente jaren heeft het spel een design make-over gehad, die het een vriendelijkere en modernere look geeft.
De naam Machiavelli doet denken aan de Middeleeuwen en voor de kenners aan de bekende stategist en diplomaat Machiavelli. Machiavelli was voornamelijk bekend om zijn schrijven over de werkingen en regels binnen de politiek. Het woord machiavelliaans staat tegenwoordig gelijk aan ‘doortraptheid (deviousness)’.
Geeft dat een goede weergave van het gelijknamige spel Machiavelli? Niet helemaal, maar het zet wel de toon. In het door 999 Games uitgegeven spel, speel je allemaal een stedenbouwer. Je moet als eerste 8 gebouwen hebben gebouwd en daarbij ook de meeste punten verkrijgen om te winnen.
Naast het bouwen van gebouwen, speel je ieder een specifieke rol/personage tijdens een ronde. Bijvoorbeeld de ‘de Koopman’, ‘de Moordenaar’ of ‘de Prediker’. Deze rol geeft je bijzondere acties. De Moordenaar vermoordt bijvoorbeeld een ander personage tijdens de ronde, welke vervolgens niet meer mag meespelen. De Koopman krijgt extra geld voor bepaalde gebouwen, waar je vervolgens weer méér gebouwen mee mag bouwen.
Het is een gezellig spel met wendingen die onverwacht uit de hoek kunnen komen. Tegelijkertijd voelt het bouwen van gebouwen bevredigend, een fijne gamemechaniek waardoor je zelfs als je achterloopt, het gevoel hebt dat je vooruitkomt. Daarnaast moet je dure maar puntenrijke gebouwen afwegen tegen goedkope gebouwen met weinig punten. Wees dus snel, maar niet te snel! Je zit elkaar ook lekker in de weg, maar het voelt nooit te persoonlijk. De rollen worden namelijk pas bekend bij het oproepen.
Machiavelli kan tot 7 spelers gespeeld worden en ik vind zelf, hoe meer spelers hoe leuker. Al is het ook prima te doen met 4 of 5 enthousiastelingen. Zelf hebben wij Machiavelli Deluxe – met de uitbreiding Donkere Landen en Donkere figuren – die vooral leuk is omdat je dan drie keer zo veel rollen hebt.
Echter, dit is niet nodig om het spel te leren kennen en vooral fijn als je het al vaker hebt gespeeld. Het spel heeft wat duistere thema’s, dus wellicht niet het beste spel voor jonge kinderen.
3. Wingspan: even je rustpakken met mooie vogels
Tactiek: 4
Geluk: 2
Spelers: 1 tot 5 spelers
Volgens mij heeft inmiddels iedereen en zijn moeder Wingspan al gespeeld! Dit spel (van oorsprong uitgegeven door Stonemaier Games) is in 2019 in Nederland uitgebracht door 999 Games (goh, ik zie een trend in dit lijstje). Dit vogelspel heeft meerdere prijzen gewonnen en is lovend ontvangen door de bordspellen community.
Ook ik ben groot fan van dit spel. Wingspan is een spel over vogels en jij speelt in je eentje of met 1 tot 4 andere spelers de rol van vogelhouder. Je doel is zoveel mogelijk punten te verzamelen door vogels te plaatsen, eieren neer te leggen, voedsel te verzamelen en andere activiteiten uit te voeren. Er zijn veel manieren om punten te verzamelen en daarmee meerdere strategieën om te winnen.
Er is weinig interactiviteit in het spel, je werkt voornamelijk voor jezelf. Dit maakt het een vrij rustig spel – je kunt fijn plaatjes kijken terwijl anderen hun beurt afmaken. Ik kan me herinneren dat wij het heerlijk rustig op vakantie speelden, op het terras in de zon.
Hoewel het eigenlijk competitief is, worden punten aan het eind pas geteld. Dit zorgt vaak voor verrassende uitkomsten. Een ander belangrijk punt van dit spel: het is verdomde mooi gemaakt. Er is veel zorg gestoken in alle vogelkaarten, zowel qua tekeningen als qua research. De kleuren zijn prachtig en het voelt alsof er een wereld voor je open gaat: wie wist dat er zoveel verschillende vogels waren?!
Het is niet het meest makkelijke spel voor mensen die niet vaak bordspellen spelen. Maar kinderen kunnen dit ook prima onder de knie krijgen, dus wees niet bang om het te proberen. Wingspan is van origine een Amerikaans spel, met Amerikaanse vogels, maar heeft inmiddels ook twee uitbreidingen uitgebracht waarvan één versie met Europese vogels.
4. Dominion: de beste strategische deckbuilder
Strategie: 4
Geluk: 3
Spelers: 2 tot 4 spelers
Ik vind deckbuilders altijd leuk om te doen – waarschijnlijk omdat ik het fijn vind om voor mezelf iets op te bouwen tijdens een spel. Dominion is de echte, originele deckbuilder (de OG) en het is een sterk en goed uitgebalanceerd spel.
In deckbuilders is het de bedoeling dat je voor jezelf een kaartendeck maakt door telkens nieuwe kaarten te pakken of te kopen. Je trekt elke beurt een nieuwe set kaarten uit je zelf gemaakte kaartendeck en gebruikt deze om vooruit te komen in het spel. Je wilt geld verzamelen, maar uiteindelijk ook punten.
999 Games heeft de Nederlandstalige versie van Dominion uitgegeven. Het is een spel dat de sfeer heeft van de Middeleeuwen. Je bent een koninkrijk aan het opbouwen en het lijkt qua ambiance best op Machiavelli.
Deckbuilders zijn altijd hoog tactisch. Je moet goed afwegen welke kaarten je in je deck wilt op welk moment. Je moet ook bedenken dat je bepaalde kaarten weer kwijt wilt, want die zijn aan het einde van het spel minder waard. Dominion is een spel om bij na te denken. Er zijn altijd meerdere wegen naar Rome, maar als je de verkeerde beslissingen maakt, ga je dat merken in de kwaliteit van je deck aan het eind van het spel.
Meestal is er niet zoveel interactie in een deckbuilder en dit geldt ook zo bij Dominion. Het leuke aan Dominion is wel dat je het in een half uur gespeeld hebt. Dominion heeft daarbij ongelofelijk veel uitbreidingen en kan dus tot in den eeuwigheid gespeeld worden.
Ik zou Dominion aan raden aan volwassen spelers die zin hebben in een competitief en strategisch spel.
5. Schweine-Wurfeln (mini versie): klein spelletje, groot plezier
Geluk: 5
Spelers: min. 2 spelers
Schweine-Wurfeln, in de Nederlandse volksmond vaak ‘Biggen’ genoemd, is een klein spelletje dat zo in je broekzak past. Het is daarbij ook het oudste spel in deze lijst, bedacht in 1977 (15 jaar voor mijn geboorte!). Qua speldiepte past het niet helemaal bij de rest van mijn aanraders. Dit spelletje is ook meer een ‘grapje’, dan een serieus bordspel, maar belandt toch bijzonder vaak bij ons op tafel.
Biggen is een klein doosje met daarin vijf kleine plastic biggetjes. De bedoeling van het spel is om de biggetjes uit je hand op tafel te gooien. De biggen belanden vervolgens op hun zij, hun snuit of hun rug. Alle posities zijn punten waard, de ene meer dan de ander. Natuurlijk, een big eindigt minder snel op zijn snuit dan op zijn zij.
Het is een simpel, grappig spelletje geheel gebaseerd op Geluk. De biggetjes zien er schattig uit en stuiteren alle kanten op, als je niet oppast.
Ik zou Biggen aanraden aan iedereen die in de kroeg wel eens een spelletje wilt doen of aan kinderen die je wilt leren rekenen (haha). Wij hebben dit spel gekocht voor een prijs van twee euro en de hoeveelheid plezier die je ervan hebt, is het helemaal waard. Deze versie is wel wat moeilijk aan te komen, maar er zijn veel alternatieve zoals: PIG Party